19.01.2013

Водохресні купання й освячення води в санаторії «Теплиця». Традиції санаторію.

 

19 січня святкується Хрещення Господнього. Це одне з дванадцяти головних християнських свят, і з ним пов’язана одна з найдавніших традицій – купання в ополонці.

 

Традиційно, щороку, відпочиваючі санаторію «Теплиця», виїжджають на водохресні купання. Всі бажаючі можуть зануритися в освячену озерце, випити гарячий глінтвейн і чай з гірських трав.

 

 А на території санаторію було освячення води, мінеральної води в плавальному басейні та відслужено святковий молебень настоятелем Свято Семеоновского монастиря р. Виноградова, батьком Семеном.

  

Свято  Хрещення пов’язаний з євангельською подією хрещення. Купання у відкритих джерелах – данина пам’яті хрещення Ісуса від Івана Предтечі у водах Йордану. Спочатку ополонку вырубалась у формі хреста і називалася иорданью. Церковна служба в цей день пов’язана з освяченням водної стихії: православні набирають воду з хрещенської купелі, тому що за традицією вся вода в цей день вважається цілющою і здатною вилікувати безліч хвороб. Хрещенська вода зберігається весь рік до наступного свята, нею окроплюють житла і п’ють. Саме купання являє собою триразове занурення у воду з головою. При цьому віруючий хреститься і вимовляє: «В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!».