15.02.2013

 

Стрітення Господнє один з 12 головних свят у православ’ї.

 

       Стрітення Господнє – один з 12 головних (двунадесятих) свят у православ’ї і відзначається 15 лютого (2 лютого за ст. ст.), на 40-й день від Різдва Христового

Стрітення в перекладі зі старослов’янської — «зустріч» і символічно вказує на одне із значущих подій земного життя Ісуса Христа, описане в Євангелії від Луки.

     На сороковий день після народження Немовляти Діва Марія і праведний Йосип принесли Його в Єрусалимський храм. Згідно з законом Мойсея, жінці, яка народила хлопчика, не повинно було протягом 40 днів ходити в храм Божий, а після цього терміну належало матері з немовлям принести Господу вдячну і очисну жертву в храмі. Не дивлячись на те, що Діва Марія не мала потреби в очищенні, вона змирилася і підкорилася приписом закону.

       У свято Стрітення Господнього відбувається освітлення свічок. Це древній чин, який у православній традиції відбувається в знак очищення світу Світлом Христового Євангелія. Традиція походить від стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хода, на зразок хресного ходу із запаленими світильниками. У молитвах на освячення свічок на свято! Стрітення Господнього віруючі моляться про те, щоб їхні душі і серця, просвічені Духом Святим, уникали гріха («сліпоти»). А запалена свічка символізує вогник Божої Благодаті, який потрібно зберігати протягом життєвого шляху. Зберігають Сретенские свічки дбайливо весь рік, а запалюють їх для домашньої молитви.

В санаторії «Теплиця», на Стрітення Господнє, була відслужена святкова служба настоятелем Свято Семенівського монастиря р. Виноградова, батьком Семеном.