14.04.2012

 

Особливості національного святкування

католицької Пасхи в Чехії.

 

    Одним із найважливіших релігійних свят у християнському світі є Пасха. Це свято присвячений воскресінню Ісуса Христа, хоча коріння його йдуть углиб століть, у дохристиянський світ.

      Люди тоді вірили, що боги рослинності вмирають восени, а з приходом весни воскресають. Деякі вважають, що язичницьке свято пробудження природи християни трохи переосмислили під свої вчення. Хто має рацію, хто ні – не так важливо. Важливо лише те, що Великдень – це по-справжньому чисте весняне свято, які із задоволенням відзначають і глибоко віруючі люди, і люди не настільки стійкі в своїх переконаннях.

       Незважаючи на велику кількість різних храмів в Чехії, чехи вважаються одним з найбільш атеистичных народів у Європі. Головною релігією тут є католицька. Після календарної реформи, проведеної в XVI столітті Римо-католицькою церквою, розрахунок католицької Пасхи і Пасхи православної змінився. Різницю викликали відміну дати церковних повнолуння, а також календарне розбіжність в 13 днів. Тільки в 30% випадків відбувається збіг православної і католицької Пасхи.

    У Чехії святкування Пасхи (Velikonoce) триває 5 днів, причому кожна має свою назву і свої традиції.

       Починається все в Зелений четвер, коли в останній раз дзвонять церковні дзвони: вважається, що потім вони відлітають в Рим. Священики служать месу в зелених шатах, а селяни їдять овочі тільки зеленого кольору, що і пояснює назву цього дня. Згідно з повір’ям, зелений колір робить чехів здоровими на весь наступний рік.

      Далі настає Велика п’ятниця, коли священнослужителі влаштовують хресний хід у пам’ять про те, як Ісус ніс свій хрест на Голгофу. Також вважається, що в цей день людям відкриваються всі скарби, заховані в землі і скелях, тому опівночі поруч з Вишеградською скелею збирається значна натовп, що бажає побачити знаменитий чеський скарб, доступний погляду тільки найбільш праведних.

       Субота напередодні Великодня носить назву Біла і славиться численними вогнищами, які палять з самого ранку перед костьолами. Жінки розбирають вуглини та попіл: перший зберігаються будинку і оберігає його від пожежі, а останній посипають поле в надії на хороший урожай. Ну а увечері у всіх храмах починається богослужіння.

      Неділя славиться своїми знаменитими застіллями з традиційної чеської кухонь і пивом, а всі розваги починаються в понеділок, званий Червоним.

 Для дітей це теж головний день святкування, т. к. в понеділок зранку вони отримують подарунки. За традицією вважають, що вранці великодній кролик приносить дітям різні солодощі, великодні яйця. Назвати цю традицію споконвічно чеської складно, враховуючи її поширення в світі.

У Чехії існує оригінальна традиція, що збереглася ще з язичницьких часів, по якій в цей день чоловіки ходять з помлазками – плетеними в косичку вербовыми прутами з стрічками на кінці. З їх допомогою вони легенько б’ють зустрічних дівчат. «Лупити» прутами у великодній понеділок жіночу частину населення Чехії – споконвічно місцевий звичай. Прут у чехів називають «помлазка» і вважається, що процес лупцевания принесе дівчата здоров’я і молодість. Цей звичай дуже популярний як на селі, так і в містах! Втім, етнографи стверджують, що така «великодній порка» допомагає дівчині залишатися молодою і красивою, тому що їй передається сила молодої гілки. Хоча відкупитися від такого «покарання» теж можна: дівчата пропонують чоловікам прикрашені великодні яйця і солодощі. А якщо це не допомагає, вони з задоволенням використовують відповідний звичай: поливають чоловіків водою.

      Всю наступний тиждень у Чехії проходять народні гуляння, і кожен ремісничий цех влаштовує свій власний свято. Наприклад, у вівторок проходить традиційний день кравців під назвою Матрац. В цей день кравці вивішують на найближчому дереві матрац зображенням Богородиці з немовлям, а потім танцюють до ранку поряд з цим деревом або, що для чехів звичніше, в найближчій пивний.

Однак у Чехії є і відповідний ритуал. Дівчата повинні обливати хлопців водою. Чоловікам краще не гуляти у великодній понеділок по вузьких вуличках чеських міст без парасольки.

У Чехії на Великдень дітям підносять традиційні «баранеки» – пряники у формі баранчика (beranek). Жоден святковий стіл не обійдеться без ще одного звірка – зайця. Саме він, а зовсім не курка «висиджує» великодні яйця. Вважається, що кури недостатньо святі.

 

Існує ще дуже багато великодніх традицій. Але найголовніша з них – це традиція у світле та радісне свято збиратися всією сім’єю за святковим столом з великодніми стравами. Великдень – свято, яке об’єднує людей.

 

Привітайте з Пасхою Христовою рідних і знайомих. Світлого вам свята Великодня!