08.01.2016

 Екскурсії по Закарпаттю разом з санаторієм «Теплиця». Поїздка на високогірне озеро Синевир 

Подорожуючи по Закарпаттю разом з санаторієм «Теплиця», Ви побачите багато пізнавального і незвичайного. Адже екскурсії по Закарпаттю з санаторію «Теплиця» завжди захоплюючі і приносить у ваше життя яскраві емоції та враження.

Сьогодні ми хочемо познайомити Вас з пам’яткою Міжгірського районувисокогірним озером Синевир, яке знаходиться в селі Синевирська поляна.

 

      

Дорога до озера Синевир лежить спочатку, через села Хустського району, вздовж гірської річки Ріка, яка є найбільшою правою притокою річки Закарпатської області, Тиси. Легенда розповідає, що у багатого вельможі, власника хустського замку,  була дружина на ім’я Тису та двоє дітей, дочка Ріка і син Хустець. Обидві річки протікають через місто  Хуст і  впадають у Тису.  

       

Потім дорога пробігає по гірських селах Міжгірського району. Село Вучкове  стало відомо унікальною бджолі трудівниці – Карпатянке, виявленої вченими в 1968году, в цьому ж селі стоїть пам’ятник бджолі. А в селі Запереділля  «ніяк не могли поділити пани землі, ділили, передели», от і назвали село Запереділля. Центр району Міжгір’я колись називалося Волівпрое, так як тут була велика кількість волів. В 30-ті роки ці місцях побував чеський письменник Іван Ольбрахт, який описав життя верховинців у своїх творах. У селі Колочава  є музей Івана  Ольбрахта..

      

       

 

А ще   Міжгір’я славиться цілющими мінеральними джерелами, дерев’яними церквами, музеями, високими горами і перевалами, гірськолижними курортами, гірськими річками і водоспадами, високими смереками і фестивалями.

Все ближче рухається  заповітна дорога до озера Синевир…, в’їжджаємо на Синевирський перевал і від побаченого захоплює дух. Красу цього перевалу словами передати неможливо, його потрібно бачити і, притому, в різний час року. Безкрайні гори, полонини, туман низько опускається над ними. Попереду село Синевир і Синевирська поляна. Біля підніжжя  гори побудовані Колиби (так називалося житло лісорубів), а зараз це назва  кафе, де ви зможете спробувати справжню верховинську кухню. Покуштувавши смакоти ви піднімаєтеся до озера  Синевир на висоту майже тисяча метрів над рівнем моря. На автобусі  санаторію «Теплиця» проїхати можна за 5 хвилин, але не цікаво. Пішки  вгору, трохи більше півгодини, зате получиш насолоду. По краях дорогу охороняючи, стоять величезні смереки, а  річечка, яка спадає каскадами, озвучує ваш шлях. Ось і довгоочікуване озеро Синевир – морське око, як його називають місцеві жителі. Озеро Синевир назвали на честь двох закоханих Синь і Вир. Прогуляйтеся, поспішаючи, навколо озера Синевир з групою з санаторію «Теплиця» по екологічній стежці, вдихаючи кристально чистий хвойний  повітря, вмивайтеся водою з озера біля пам’ятника двом закоханим, і ви збережете свою молодість і красу на довгі роки, знову ж таки, за повір’ям місцевих  жителів.

Як не хочеться їхати з цих живописних місць. Приєднуйтесь до нас екскурсії по Закарпаттю і ми вирушимо, в наступний раз, на Рахівщину, в гуцульську республіку.