21.05.2015

                                                         Вино – еліксир молодості

Пий вино! В ньому джерело безсмертя і світла,

У ньому — квіт весни і минулі літа.

Будь мить щасливий серед квітів і друзів,

Бо життя уклалася в мить це

Омар Хайям «Рубайят»

 В санаторії «Теплиця» однією з найбільш ефективних і популярних процедур стала – винотерапія!

 Результат говорить сам за себе: «Лікуємо душу і тіло відновлюємо!». Команда аніматорів «Теплиці» чудово поєднує цілющі властивості чудодійного напою і теплу дружню атмосферу під час процедури. 

 

До уваги відпочиваючих надається:

– повний інформаційний блок – «Все про вино!»,

– розважальна програма,

– виконання самих популярних народних пісень за заявкою і під самий народний інструмент – баян,

– запалення ватри,

І найголовніше – дегустація кращих сортів домашнього вина, що в малих дозах діє як ліки – доведено медициною! 

 

                                             ЛЕГЕНДИ ПРО ВИНО

Фракійська легенда. (Фракія – стародавня країна, була розташована на межі нинішньої Греції і Болгарії). Фракійська легенда походження вина свідчить: В одному з фракійських селищ жив старий нудний, нікому непотрібний бездомний козел. Восени з ним відбувалися дивовижні зміни: козел починав весело підстрибувати і грайливо чіплятися до перехожих. У такому стані козел бачили деякий час, після чого козел знову ставав похмурим. Селян зацікавили такі зміни в настрої козла, тому вони почали стежити за твариною. Незабаром з’ясувалося, що настрій козла змінювалося на краще після того, як він, блукаючи по спустілому виноградником, поїдав залишилися від збору врожаю роздавлені виноградні грона. Як правило, це були ті грона, в яких виноградний сік вже збродив і став подібний вина. Ось від нього і п’янів козел, і його настрій поліпшувався. Люди спробували перебродив сік і вперше відчули на собі дію алкоголю. Козел був визнаний першовідкривачем вина, а люди навчилися робити вино.

 

Персидська легенда. Одного разу перський цар Джамшид, відпочиваючи в тіні свого шатра, спостерігав за навчанням своїх лучників. Від відпочинку царя відволік шум сутички змії і великий птиці, яка проходила неподалік. Птах вже задихалася в пащі величезної змії і була близька до своєї загибелі. Цар наказав своїм лучникам вбити змію. Птах вивільнилася з пащі мертвої змії, підлетіла до ніг царя і на знак подяки, впустила перед ним із дзьоба кілька зерняток, які незабаром проросли. Із зерняток зросли виноградні лози, що дали безліч плодів. Цар Джамшид дуже полюбив сік цих плодів, але сталося, що одного разу царя принесли трохи скислий сік. Джамшид розсердився і наказав винести його подалі. Слуги сік сховали і незабаром вже забули про нього. Минуло кілька місяців. Улюблениця царя – прекрасна рабиня стала страждати нестерпними головними болями і забажала померти. Вона виявила захований посудину з кислим соком і випила все до дна, думаючи, що це отрута і що вона їм отруїться і прийме смерть. Але не рабиня померла, а впала без почуттів і проспала кілька днів. Коли вона прокинулася, то стала бадьорою і здоровою. Всі дізналися про чудесне зцілення. Тоді цар визнав кислий сік винограду і проголосив його “царським ліками”.

 

Давньогрецька легенда. Одного разу, під час полювання, язичницький бог Діоніс побачив дуже красивого сатира, майстерно грав на пастушої сопілки. Сатира звали Ампелос. Ампелос дуже сподобався Діонісу і став його відданим другом і супутником. Але одного разу Ампелос впав зі скелі і розбився. Діоніс дуже переживав, тому став благати батька Зевса повернути його одному життя. Зевс зглянувся і перетворив загиблого сатира у виноградну лозу, яка стала приносити плоди, смак яких був подібний до смаку нектару. У плодах був укладений сік землі, що народився від сонячного світла, вологи та вогню. З тієї пори Діоніс став мандрувати по світу і вчити людей вирощувати виноградну лозу, з плодів якої можна було робити божественний напій – вино. Від імені сатира Ампелоса і з’явилося грецька назва винограду – ampelos, яке дало свою назву науці про сорти винограду – ампелографії. Галузь же медичної науки, що вивчає виноградолікування, отримала назву ампелотерапія.

                                              Оздоровлюйтеся разом з нами!