07.03.2012

Сакура – один із символів Закарпаття та санаторію «Теплиця».

 

Весна Сонце з кожним днем стає все яскравіше і тепліше. Пробуджується природа. Птахи закохано щебечуть. Дерева, своїми гілочками, тягнуться до неба. Ще трохи і санаторій «Теплиця», а також місто Виноградів, перетворяться в ніжно білу, рожеву і фіолетову казку. Це зацвітуть персики, абрикоси, магнолії, сакури, рожеві каштани…
Ця прекрасна гостя з далекої Японії весняне дарує поцілунок Закарпаттю вже близько ста років, з часів Австро-Угорської імперії.

З різних куточків Землі почнуть приїжджати туристи, охочі насолодитися красою. Тільки раз у році, протягом одного – двох тижнів, можна помилуватися заокеанської дивиною, сакурою, деревом, покритими рожевими кольорами, без жодного зеленого листочка. Побачена краса зачаровує, наповнює душу чистотою і святом.

Якщо Ви хочете краще зрозуміти японців і перейнятися духом Японії як ніколи раніше, то Вам обов’язково варто побачити цвітіння сакури. своїми очима. 

 

Відправившись на відпочинок у санаторій «Теплиця» в кінці квітня, ви отримаєте чудову можливість відвідати справжнє торжество природи – цвітіння сакур. У цей час територія санаторію, центральні вулиці міста Виноградова, набережна річки Уж, вулиці Мукачева, рясно засаджені сакурами, перетворяться у фантастичний сад. Пік цвітіння сакури зазвичай потрапляє на 20 – 25 квітня.  

В цей період в Ужгороді проходить Міжнародний музично-творчий фестиваль під назвою “Сакура Фест 2012”. Гості свята зможуть послухати чудову музику серед пишних шапок ароматних рожевих квітів. Одночасно з цвітінням сакур зацвітають магнолії. Їх рожеві, фіолетові і білі квіти – справжнє диво для кожного хоча б раз їх споглядає. 

 

Таке хвилююче видовище залишиться у вашій пам’яті назавжди! Хочете опинитися в справжньому раю на землі? Тоді Вам в санаторій «Теплиця»!

 

Сакура є відомим символом Японії.

Сакура є відомим символом Японії, а в самій країні поширена надзвичайно: її зображення зустрічаються в малюнках, що прикрашають кімоно, посуд та інші предмети побуту. В честь сакури вже складено безліч пісень і віршів, а в майбутньому буде складено ще стільки ж, якщо не більше. Квіти вишні для японців означають швидкоплинність і крихкість життя: людина проживає своє життя так само, як падає пелюстка сакури – красиво і дуже швидко, а в буддизмі квітуча сакура виступає в якості символу тлінній життя і мінливості буття. У поезії сакура асоціюється з минулою юністю й коханням, а ці теми, погодьтеся, вічні, тому і японські поети про сакуру ніколи не забудуть.   

 

У Японії вважають, що тому, хто не сприймає красу Природи, не можна довіряти ні в чому, оскільки у нього «серце з каменю». 

З кожним часом року у японців були пов’язані певні звичаї та обряди. Особливу популярність отримали ханами – милування квітами. 

Ієрогліфіка (хана) — квітка. Дослівно ханами означає милування квітами. У сприйнятті японців слово «хана» виходить за межі конкретного вузького поняття. Воно означає найкращу пору, гордість, колір чого-небудь, а також входить у різноманітні складні слова — «ханабанасий» (блискучий, блискучий), «ханагата» (театральна зірка), «ханаемэ» (наречена), «ханамуко» (наречений). 

При розмовах про ханами мається на увазі не 1-2 квіточки, а множина кольорів одного і того ж виду. Ніякі національні свята не залишають у душі японців такого сильного враження, як чергуються «маленькі щорічні чудеса» – цвітіння слив, сакури, персиків, гліцинії, хризантем. 

Історія ханами почалася ще з часів стародавнього Хэйана, коли японська аристократія, изощрявшаяся у витонченості і вишуканості манер, проводила години під квітучими деревами, насолоджуючись легкими напоями, салонними іграми та складанням з цього приводу віршів. 

Починає прекрасне хода квітів розумі (японська слива , нагадує аличу). Перше ханами відбувається в кінці лютого – початку березня в префектурі Сідзуока (Атами, Югавара). Можна спостерігати цвітіння розумі і в інших районах, але знамените саме ханами в Югаваре або Одаваре (префектура Канагава). Естафету в умі приймає фаворит японських квітів сакура (японська вишня). 

У більшості ханами асоціюється з сакурою, так як саме вона уособлює для іноземців Японію. До того ж друге значення ієрогліфа «хана» – «квіти сакури», і поняття «ханами» до теперішнього часу переважно стало ставитися до милування сакурою. 

 

Японську сакуру на Заході називають гірської вишнею або дикоростучої черешнею. Квіти її, прекрасні, ніжні, вважаються уособленням людського життя, втіленням краси японських жінок і національним символом Японії. Її можна зустріти в Японії всюди: в гірських районах, по берегах річок, у міських і храмових парках. 

Кожна квітка сакури розповідає, що за японським повір’ям, про долю дитини. Існує легенда: щоб довести правителю Сьогуну жорстокість князя Хотты, сміливий старшина села Сакура привів до нього своїх дітей і показав їх спини, суцільно вкриті побоями княжих слуг. Покараний Хотта затаїв смертельну образу на скаржника. Йому вдалося потай схопити Сакуру з дітьми, прив’язав їх до вишні і до смерті запоров. З тих пір вишні в Японії цвіте рожевими квітами, адже їх окропила кров безвинних дітей сакури.

 

Сумна легенда надає сакурі загадковості. А чарівність квітучого дерева недарма породило в Японії ритуал милування квітучою сакурою і улюблений народний свято, що збігається з приходом нового року. 

Сьогодні існує близько 16 видів і приблизно 400 сортів цього дерева. Дерева — найрізноманітнішої форми і розмірів. Свято квітучої сакури – один з найдавніших обрядів японців, а ханами, присвячене сакурі, відбувається найбільш цікаво, і в цьому заході-фестивалі бере участь близько 90 % населення. 

Щороку, наприкінці березня, коли починає цвісти сакура, японці сім’ями, трудовими колективами і поодинці відправляються в прилеглі парки помилуватися на це чудове явище. По телебаченню вже на початку березня повідомляють терміни цвітіння сакури в кожному окремо взятому районі, а також інформують про кількість дерев у кожному з парків. Одним з найбільш знаменитих парків, де посаджено багато дерев сакури, цвітіння якої викликає загальне захоплення місцевих жителів, і самих японців, є парк Уено, розташований у Токіо. 

Японці починають готуватися до цієї події заздалегідь. Службовці фірм планують спеціальний день для спостереження ханами, вони йдуть на роботу, але цей день проводять на повітрі в оточенні товаришів по службі, п’ють саке – японську рисову горілку, їдять обенто – нехитру їжу в коробочці – рисові колобки онігірі, рисові солодощі-моті, бутерброди, смажені шматочки курки. Вони співають під музику «караоке», милуються чудовими квітами, які при подуві вітру стають справжнім дощем з пелюсток, і прекрасним пейзажем, що оточує їх. 

Майстра паркового мистецтва перетворюють всі доступні їм муніципальні ділянки зелені і навіть власні крихітні дворики в справжні живі картини, багатюща палітра яких постійно змінюється, переходячи з примхи садівника і в залежності від пори року від одного відтінку до іншого. І це теж привід для милування природою, який жоден японець не упустить. 

Цвітіння сакури дуже короткочасно, і це явище символізує для японців швидкоплинність всього в цьому світі. Біло-рожеве чудо триває всього кілька днів, а іноді лише кілька годин, і для подорожі в Японію це – одне з найбільш сприятливих часів року.