15.11.2016

Старий Новий Рік разом з «Теплицею».

 

Запрошуємо вас відзначити Старий Новий рік на Закарпатті, в самому прекрасному куточку Виноградівського краю – санаторії «Теплиця».

Відвідавши наш санаторій, Ви зможете побувати на святі «Черлене вино» в Мукачеві, приоборести і продегустувати кращі вина Закарпаття, взяти участь у конкурсі колядок і щедрівок.

А так само Вас чекає «щедрий» стіл по-закарпатськи, Василь з Маланкою, конкурси, танці і веселощі!

Сіємо, сіемо, засіваємо,

З Новим роком вас вітаємо!

На тій новий рік,

Щоб ліпше вродило,

Ніж торік!

Сієм, сієм, засіваєм,

Вашу хату не минаєм,

З Новим роком їдем до хати,

Щось вам маєм віншувати:

Щоби діти всі здорові,

Їсти кашу всі готові,

Щоб вам була з них потіха,

А нам грошей хоч півміха! 

 

Санаторій «Теплиця» Вас вітає та бажає щастя!

 

Народні звичаї і традиції святкування Старого Нового року.

 Згідно з православним календарем, 13 січнядень пам’яті преподобної Меланії (Меланки), 14 січня – день святителя Василя Великого. Тому в народі ніч з 13 на 14 січня називають зустріччю Василя з Меланкою. За старовинною традицією, в новорічну ніч відзначався “щедрий” Васильєв вечір. В цей день було прийнято багато, щедро накривати на стіл. Особливо цінувалися страви зі свинини, тому що святий Василій Великий вважався покровителем свинарів. На Василя, як і на Різдво, готують кутю, яка називається щедрим. Варити її потрібно рано вранці, при цьому, ретельно стежачи за процесом – у давнину вважалося, що якщо кутя вилізе з горщика або сам горщик трісне, бути біді. Тому, якщо кутя вдавалася, її з’їдали дочиста, якщо ж збувалася якась з поганих прикмет – викидали разом з горщиком, бажано в ополонку. До новорічної вечері, як і на Різдво, прийнято сідає всією родиною. Дуже важливо, щоб одяг цього дня був ретельно випраній і чистою. Після вечері було прийнято ходити до сусідів і попросити один в одного прощення за можливу провину один перед одним, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

        Свято Меланки користувався популярністю серед молоді. Наприклад, хлопці в цей вечір могли отримати другий шанс – якщо сватання для якогось хлопця пройшло невдало, і він отримав відмову у вигляді гарбуза, у вечір напередодні Нового року він мав право повторити спробу. А ось дівчата на Меланку полюбляли ворожити. “Загадає дівиця красна під Васильо – все збудеться, а що збудеться – не минеться!” – говорили в народі.


Народні прикмети на Старий Новий рік

Якщо в ніч на Василя небо ясне і зоряне – буде багатий урожай ягід.

 Завірюха в Василів вечір – до великого врожаю горіхів.

 Якщо 14 січня на деревах багато пухнастого інею, рік буде багатий на мед.

 Туман на день Василя – до урожаю.

 14 січня садівникам рекомендується струсити плодові дерева, тому що святий Василь Великий, за народним повір’ям, ще й охороняє сади від черв’яків і шкідників. Вранці 14 січня потрібно пройти по саду зі словами стародавнього змови: “Як отряхиваю я (ім’я) белпушист сніг, так отряхнет хробака-гада всякого по весні святий Василь!”